X

Tropische schoonheden

Tropische schoonheden

Geplaatst op: 3 mei 2016

Het verhaal achter de tropische schoonheden
Om deze bijzondere planten goed te kunnen verzorgen, is het handig wat meer te kunnen vertellen over hun achtergrond. We lichten ze alle drie even toe.

Medinilla
Medinilla is inheems in de berggebieden van de Filippijnen en komt daar voor in meer dan 200 verschillende soorten. De plant wordt in de Filippijnen Kapa-kapa genoemd. Wereldwijd bestaan er zelfs meer dan 400 soorten, vooral in Zuidoost-Azië, rond de Stille Zuidzee en in tropisch Afrika. Medinilla groeit als epifyt in bomen, dat wil zeggen dat de plant geen voedsel aan de gastheer onttrekt. De bekendste onder de woonplanten is Medinilla magnifica. De geslachtsnaam Medinilla is vernoemd naar J. de Medinilla, gouverneur van de Marianen Eilanden in 1820. De soortaanduiding 'magnifica doet al vermoeden dat de plant magnifieke bloemen heeft en dat is niet overdreven. De plant geeft bloemtrossen die tot wel 30cm lang worden.

Anigozanthos
Anigozanthos groeit in het wild in Zuid-West Australië, in de omgeving van Shark Bay en Mount Baker. In deze ruige, droge omgeving gedijt Kangoeroepoot, zoals de Nederlandse naam luidt,  met zijn eigenaardige bloemen die lijken op de pootjes van het gelijknamige dier. De roodgroene variant is het symbool van West-Australië. Anigozanthos is afgeleid van de Griekse woorden Anises = ongelijk en Anthos = bloem. Deze woonplant is een zogenoemde 'lange dag plant'. Dat wil zeggen dat de plant pas laat bloemen laat zien, bij dagen die langer dan 15 uur daglicht bieden.

Gloriosa
Gloriosa Is inheems in India en het centraal tot zuidelijk deel van Afrika, waar hij als klimplant groeit. Tegenwoordig komt de plant in de gehele tropengordel voor. Gloriosa is familie van de Liliaceae. De ondergrondse knolvormige wortelstokken zijn langwerpig en dragen ogen waar uitlopers uitgroeien. Gloriosus betekent roemvol en dat straalt deze prachtige opvallende plant aan alle kanten uit. De ranken van Gloriosa kunnen uitgroeien tot flinke lengtes van wel 5 meter, waaraan de karakteristieke bloemen groeien met de teruggebogen bloemblaadjes en de opvallende meeldraden.

Verzorgingstips 
Medinilla vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de plant zelfs direct zonlicht verdragen. In het voorjaar en de zomer niet in de volle zon, in verband met bladverbranding. Geef de plant matig water, de grond mag tussen gietbeurten door een beetje indrogen: liever iets te droog dan te nat. De woonplant heeft geen voeding nodig en hoeft ook niet gedompeld te worden. De ideale temperatuur voor Medinilla ligt tussen de 17- 25°C. Om de plant opnieuw tot bloei te brengen moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd en moet de plant 2 tot 3 maanden op een lichte en koelere (16-18°C) plek staan. Zodra de plant nieuwe knoppen laat zien, weer warmer zetten en meer water geven en eens per maand wat voeding geven.

Anigozanthos houdt van een warme, zonnige en niet te natte plaats in de kamer of buiten. Door zijn herkomst met goed doorlatende grond kan de woonplant geen natte kluit hebben. Geef daarom zeer matig water en hou de temperatuur rond de 20°C. Oude takken verwijderen om herbloei te krijgen, maar dat lukt alleen in perioden met lang daglicht. Om de plant te laten overwinteren, is het belangrijk dat de temperatuur boven de 20°C blijft.

Gloriosa kan zowel binnen als buiten worden gehouden. De temperatuur dient dan wel boven de 18°C te zijn. Een beschutte en lichte standplaats is belangrijk. Met regelmatig begieten, een voetbad voorkomen en eens per week voeding geven, zal Gloriosa uitbundig blijven bloeien tot het najaar. Om de plant over te houden, dient na de bloei de kluit  iets droger te worden gehouden. De bovengrondse delen van de plant sterven dan af en de knollen kunnen uit de grond worden gehaald en droog bewaard worden. In het voorjaar de knollen ongeveer 3 cm diep in verse grond planten met het groeipuntje naar boven. De grond dan vochtig houden en weer hogere temperaturen geven, zodat zich stengels en bloemknoppen kunnen vormen.