X

Vogels in je tuin

Tips voor een vogelvriendelijke tuin

De vogels in je tuin verdienen in deze tijd extra aandacht. Hieronder alvast wat tips voor een vogelvriendelijke tuin.
 

Vogels zijn dankbare gasten, ze vrolijken je tuin of balkon op als ze daar iets eetbaars kunnen vinden. Hoe groot of hoe klein je tuin is, maakt niet uit. Je kunt heel makkelijk een goede gastheer of gastvrouw voor je tuinvogels zijn. Het enige wat je hoeft te doen is; biedt ze voedsel, water en beschutting.
 

Voedsel

Iedere vogel heeft zijn eigen soort voedsel. In een afwisselend aangelegde tuin, waarin veel verschillende soorten planten, struiken, hagen en bomen staan zal er voor veel soorten vogels wat te vinden zijn. Belangrijk hierbij is ook dat de planten op verschillende tijden door het jaar heen bloeien en/of zaden of bessen dragen.

Een grasveld draagt ook bij aan een vogelvriendelijke tuin. Merels pikken in de grond op zoek naar regenwormen. Vogels eten ook graag insecten en rupsen. Op bloeiende planten komen veel vlinders en andere insecten af. Een vogelvriendelijke tuin bevat dus bij voorkeur een stukje gazon, bloeiende planten en planten met bessen en/of zaden.

Heb je geen ruimte voor planten of heb je alleen een balkon, dan kun je de vogels helpen door voer voor ze neer te zetten of op te hangen. Bij onze tuincentra is er vogelvoer te koop in allerlei soorten en maten. Ook in een weelderige plantentuin is het aan te raden om vooral in de winter de vogels bij te voeren. Want het is zo leuk om naar vogels te kijken, vooral ook voor kinderen.


 

Water

Vogels hebben dagelijks water nodig. Om te drinken, maar ook om in te badderen. 
Ze moeten regelmatig hun veren schoonhouden en daarvoor hebben ze water nodig. Een vijver met een ondiep gedeelte is ideaal voor vogels. Ze kunnen er drinken, badderen en ze kunnen er insecten vangen, die ook op water afkomen. Maar niet iedereen heeft ruimte voor een vijver in zijn tuin.

Een simpele en leuke oplossing is het plaatsen van een vogeldrinkbak in je tuin of op je balkon. Het is leuk om te zien hoe al die verschillende vogels komen drinken en badderen. Als je een vogeldrinkbak neerzet zijn een aantal punten belangrijk;

– Zorg dat de bak op een overzichtelijke plek staat, zodat ze veilig kunnen badderen.
– Ververs het water regelmatig.
– Houdt de bak schoon.
– Vul als het ’s winters vriest ‘s morgens en ‘s avonds de vogeldrinkbak met warm water, zodat vogels toch beschikking hebben over water.

Beschutting

Vogels hebben beschutting nodig om te schuilen bij slecht weer. Daarnaast zoeken ze beschutting om zich te kunnen verbergen voor hun vijanden (roofvogels en katten). Tenslotte hebben ze een plaats nodig om kunnen nestelen. Veel tuinen zijn tegenwoordig van elkaar afgescheiden door schuttingen en/of muren. Een haag, of klimplanten tegen een schutting/muur maken de tuin al veel diervriendelijker.

Hagen zorgen voor voedsel (bessen en insecten) en geven bescherming en een broedplaats aan vogels en andere dieren in je tuin. Zeker hagen met doorns (bv. meidoorn) bieden goede bescherming.
 Struiken in je tuin zijn ook goede schuilplekken voor vogels.
 Enkele voorbeelden hiervan zijn vuurdoorn, berberis, jeneverbes, taxus en dwergmispel.

Zorg dat je tuin niet al te opgeruimd is, laat bladeren liggen en wacht met snoeien tot in het voorjaar. Zo zijn er voor de vogels nog volop insecten en zaden te vinden. Voordeel is ook dat bladeren en plantenresten zorgen voor een beschermende laag bij strenge vorst. Je planten komen hierdoor beter de winter door.


 

Nestgelegenheid

Nestgelegenheid biedt je door bomen, hagen, klimplanten en struiken in je tuin te planten. Daarnaast kun je vogels helpen door nestkastjes op te hangen. Kijk welke vogelsoorten in je omgeving voorkomen en koop daarvoor een geschikt nestkastje bij één van onze tuincentra.

Tips voor het ophangen van een nestkastje:

– Zoek een rustige plek uit.
– Hang de kast niet in de volle zon.
– Hang de opening van de kast naar het noorden, noordoosten of oosten, zodat de vogels niet teveel last hebben van wind en/of regen.
– Hang de nestkast stevig op en zorg dat katten er niet gemakkelijk bij kunnen komen.
– Zorg voor een vrije aanvliegroute.
 

Vogelvriendelijke beplanting

– Ligustrum ovalifolium (Liguster)
– Hedera helix ‘Arborescens’ (Klimop)
– Fagus sylvatica (Beuk)
– Cotoneaster (Dwergmispel)
– Viburnum opulus (Gelderse roos)
– Sorbus aucuparia (Lijsterbes)
– Ilex aquifolium (Hulst)
– Sambucus nigra (vlier)
– Taxus baccata (Taxus)
– Rosa canina (Hondsroos)
– Crataegus monogyna (Meidoorn)
– Clematis alpina (clematis, bosrank)
– Wisteria sinensis (Blauwe regen)


 

Neem contact met ons op

Tuincentrum Gernell
Gemaalweg 21
8313 PR Rutten
T: (0514)-563851
E: info@gernell.nl