X

Kleine plantjes worden groot

Kleine plantjes worden groot
In februari/maart wordt er meestal begonnen met binnen zaaien. Spannend! Elke dag even kijken of er al wat groens te zien is.  En daarna: wat is er leuker dan buiten zijn en met je handen in de aarde te wroeten, zaaien en oogsten? Je mag en kunt vies worden! Je leert over de verschillende soorten groente, fruit en kruiden die er zijn, hoe je zaadjes kunt zaaien of een plantje kunt planten. En je mag natuurlijk ook van je eigen oogst proeven!

Verpotten
Uiteindelijk worden de plantjes te groot voor het potje waarin je ze gezaaid hebt. Het is nu tijd om ze in een ander potje over te zetten, zodat ze weer voldoende ruimte hebben om verder te groeien. Gebruik voor het overpotten speciale zaai- en stekgrond, dat werkt het beste voor deze jonge plantjes. Je kunt ze daarna in de vensterbank plaatsen, zodat ze kunnen genieten van het zonnetje achter het glas.

Buiten wennen
Op een warme lentedag kunnen de plantjes overdag prima naar buiten, maar zet ze ’s nachts wel weer binnen. Ze kunnen nog niet zo goed wennen aan de koude nachten. Als het ’s nachts warmer blijft als 10ºC dan mogen ze ook ’s nachts buiten blijven. Bouw dit langzaam op en zet ze op een beschutte plek bv. onder een boom of ergens vlakbij huis. Na een week dagelijks een paar uurtjes naar buiten, zijn plantjes sterk genoeg om vanaf half mei in de tuin uitgeplant te worden.

Vierkante meter moestuin

De meeste soorten groente en kruiden kun je kweken in een pot of bak van 15-20 cm diep. Dat geldt voor de kruiden: bieslook, dille, basilicum, tijm, krulpeterselie en selderij. Een vierkante meter moestuin is hiervoor heel geschikt. Lekker overzichtelijk! Ook andere kleine planten zoals de radijs, bosaardbei, rucola, lente ui en veldsla kunnen hier prima verder in groeien. Als je er nog geen hebt, kom dan nu naar ons tuincentrum en koop zo’n vierkante meter moestuin. Hierin heb je ruimte voor 16 verschillende groente en kruiden.

Meer ruimte
Meer ruimte en diepte is nodig voor paprika, cherrytomaatjes, broccoli, kropsla, spinazie en andijvie. Deze planten groeien goed in een pot van ongeveer 30 centimeter diep of in de tuin. Al stelregel kun je uitgaan van evenveel ruimte onder de grond als daarboven. Uitzonderingen daar op zijn de groentes die het veel groeiruimte nodig hebben: wortel en prei. Hier is je opbrengst groter als je de plantjes meer ruimte (minimaal 40cm diep) geeft. Die kun je dus het beste in de tuin kweken. Wortel kan trouwens wel in vierkante meter moestuin, maar dan oogst je minipeentjes.

De meeste ruimte
De aubergine is een echte ruimteverbruiker. Eén plant neemt makkelijk een bak van 50x50x50cm voor zijn rekening. Hij heeft het binnen het meest naar zijn zin, dus deze kan beter niet naar buiten. Net als de paprika en de cherrytomaat. Houd deze lekker binnen om teleurstellingen te voorkomen of zet ze op een beschutte plek buiten na half mei.

Wat heb je nodig
Het beste gereedschap voor in de tuin zijn je handen, je zult vast merken dat je deze het meest gebruikt. Handige hulpjes zijn: harkje, schepje en een gieter. En natuurlijk als je straks buiten aan de slag gaat met je moestuintje, kleding die lekker vies mag worden. Het belangrijkste is elke dag even kijken of alles goed gaat. Even wat water geven als je plantjes dorst hebben. En even checken of er geen slakken of ander ongewenste gasten azen op jouw oogst. Kweek smakelijk!

Heb je vragen? Wij weten alles van moestuinieren, dus vraag het ons gerust!

    Neem contact met ons op


    Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer 0514 56 3851 of mail naar info@gernell.nl.