Sproeien
Houd het vochtig
Als je moeite hebt gedaan om je tuin te onderhouden, wil je er in de zomer ook van genieten. Toch heeft je tuin ook in de zomer aandacht nodig én water, want het is zonde om je planten, heesters en bomen dan te laten verdrogen. Planten bestaan voor 95% uit water en door de warmte verliezen ze snel veel vocht. Tuincentrum Gernell vertelt je graag hoe je dit vocht het best kunt aanvullen.
- Benut de beste momenten: ’s avonds en ’s morgens kun je het best je planten besproeien, omdat het vocht dan niet zo snel zal verdampen. Sproeien hoeft echt niet elke dag. Eén keer per week minimaal twee uur sproeien is meestal voldoende. Bij een hittegolf kun je dit uitbreiden naar twee keer per week, mits er geen sproeiverbod geldt.
- Bewater dicht bij de wortels: zorg voor een langzame en lange bevloeiing, zodat het water de grond in kan zakken en wortels zelf op zoek kunnen gaan naar vocht. Daar worden de wortels stevig van en ze gaan dieper groeien. Je kunt de tuin bevochtigen met een tuinslang met sproeier of leg een slang met gaatjes op de grond tussen je planten. Deze gaatjesslang werkt het meest doeltreffend en voorkomt waterverspilling. Water dat op bladeren terechtkomt, zal namelijk verdampen of het blad kan door het gewicht doorbuigen.
- Voorkom te veel water: geef niet te veel water, want daardoor kan de grond verzadigd raken. Planten komen daardoor met hun wortels in het water te staan en dit kan de plant verstikken. Ook krijgen schimmels en ziektes door overtollig water kans om zich te ontwikkelen.
- Let op voor dorstige planten: planten die in de zomer vooral regelmatig water nodig hebben, zijn planten in potten, bakken of hangmanden. Hier zit weinig grond in en de planten zullen hierdoor sneller uitdrogen. Bomen en heesters die je in de winter hebt geplant, zijn ook kwetsbaar. Hun wortels zijn nog op zoek naar vocht en moet je dus regelmatig water geven. In je moestuin zijn ook planten die extra vocht nodig hebben, zoals vochtvasthoudende groenten als tomaat (Solanum lycopersicum) en komkommer (Cucumis sativus). Vijver- en oeverplanten hebben een vochtige grond nodig om te overleven. Zorg dus dat die grond ook genoeg water krijgt.
- Gebruik warmtebestendige planten: ligt je tuin op het zuiden, kies dan voor planten die goed tegen de warmte kunnen en minder vocht nodig hebben. Mediterrane kruiden, zoals tijm (Thymus), oregano (Origanum vulgare), salie (Salvia officinalis), rozemarijn (Salvia rosmarinus)en lavendel (Lavandula) doen het prima in de zon. Ook vetplanten (Crassulaceae) kunnen goed tegen warmte. Zij slaan vocht op in hun bladeren en wortels en geven daarvan steeds een beetje af om te overleven. Planten met zilver- of grijskleurige bladeren weerkaatsen het zonlicht, waardoor ze langer vocht kunnen vasthouden. Planten die fijn behaard zijn, kunnen ook goed tegen de warmte. De bladeren weerkaatsen het licht en geven de plant een klein beetje schaduw. Ook beschermen de bladeren de plant tegen wind. Tot slot hebben planten met diepe wortels het iets gemakkelijker in de zomer. Zelfs bij hoge temperaturen kunnen de wortels diep in de grond naar water zoeken.
Advies en contact
Wil je weten welke planten het meest geschikt zijn voor jou tuin of ben je op zoek naar een handig sproeisysteem? Tuincentrum Gernell geeft je graag advies. Bovendien kunnen we je in ons tuincentrum alles laten zien. Heb je een vraag die je liever telefonisch of via e-mail aan ons stelt, kijk dan op de contactpagina voor onze gegevens.
Kijk voor meer tuintips op:
Watervriendelijke tuin
Help de bijen
Vijververzorging
Gazonverzorging
Moestuinverzorging
Tuinverzorging