X

Bijen in je tuin

Bijen in je tuin

Geplaatst op: 14 april 2015

Maak van je tuin een bijenparadijs!

Deze week staat ons tuincentrum in het teken van de bij. Bijen zijn namelijk onmisbaar in je tuin. Ze maken niet alleen honing, maar zorgen ook voor de bevruchting van de bloemen van fruitbomen en andere planten. Ze vliegen van bloem naar bloem en nemen daarbij stuifmeel mee aan hun poten en lijfje. Zo zorgen ze voor bestuiving, waardoor zaden en vruchten kunnen groeien. Niet voor niets vragen veel tuinders in de landbouw aan imkers om kun kasten met bijenvolken in de buurt van hun grond neer te zetten.


 

Het gaat helaas slecht met de bij, help bijen daarom door bijenplanten in je tuin te zetten! Of een zadenmengsel specifiek geschikt voor bijen te zaaien. Bijen kunnen niet leven zonder bloemen. En bloemen produceren geen zaad en vruchten als ze niet bestoven zijn. Bloemen doen hun uiterste best om insecten waaronder de bij te lokken en zo voor bestuiving te zorgen. Ze hebben vaak opvallende kleuren. Wij vinden dat mooi, maar ook insecten worden hierdoor aangetrokken. Je kunt dus zeggen dat bloemen dienen als uithangborden. Zo lokken ze insecten en dat is nu precies de bedoeling van de plant. Bijen zijn verzot op deze bijenplanten:
 

Top 10 bijenplanten:
1. Lavendel – Lavandula angustifolia
2. Bieslook – Allium schoenoprasum en diverse andere soorten
3. Damastbloem – Hesperis matronalis
4. Tijm – Thymus in diverse soorten
5. Salie – Salvia nemorosa en diverse andere soorten
6. Marjolein – Origanum vulgare
7. Ezelsoor – Stachys byzantina
8. Dopheide – Erica carnea
9. Stokroos – Alcea rosea
10. Rode zonnehoed – Echinacea purpurea

  
 

Ook houden bijen ervan om zich te nestelen in openingen in hout. Je kunt ze extra helpen door op een zonnige plek een bijenhotel neer te zetten of op te hangen. Ook met gaten boren in boomstammetjes maak je bijen blij. Vooral de zon in de ochtenduren vinden bijen heel prettig. Ze warmen zich graag op voordat ze uitvliegen. Overwinteren doen bijen in uitgebloeide bloemstengels. Door pas in het voorjaar je vaste plantenborders op te ruimen en af te knippen, help je bijen en bescherm je ook je planten tegen strenge vorst.

Wij hebben een groot aanbod aan bijenplanten, zadenmengsels met diverse bijenplanten, insectenhotels en andere producten om je tuin om te toveren in een echt bijenparadijs!

Bekijk ze gerust van dichtbij
In Nederland wonen vooral veel soorten wilde bijen, 350 soorten maar liefst. De bekendste zijn de honingbij en de hommel. Sommige soorten zijn makkelijk te verwarren met wespen en zweefvliegen. Ze leven alleen en wonen in holletjes in de grond en in gaatjes in hout. Wilde bijen hebben allemaal hun eigen periode waarin ze vliegen en stuifmeel verzamelen. Wilde bijen zijn niet agressief. Je kunt ze rustig van dichtbij bekijken. Wilde bijen kun je makkelijk helpen met de juiste bloemen in uw tuin en met een bijenhotel op een zonnige plek.

Honingbij
Het meest bekend in Nederland is de honingbij. Die leeft niet alleen, maar in volken die tot 50.000 individuen kunnen tellen. Zij leven in kasten en worden gehouden door imkers. Honingbijen vliegen het hele voorjaar en zomer. Honingbijen steken nooit als je ze gewoon met rust laat. Pas in de buurt van hun kast en bij gevaar steken ze uit verdediging.