X

Watervriendelijke tuin

Een goede waterhuishouding is essentieel voor een mooie groene tuin. Omdat regenbuien steeds vaker en in extreme voorkomen is het belangrijk om je tuin hierop aan te passen. Rekening houden met de soort en hoeveelheid bestrating, gebruiken van regenbestendige plantensoorten, opvangen van overtollig regenwater in vijvers of regentonnen en het hergebruiken van het gratis regenwater voor besproeiing van de tuin zijn enkele simpele maatregelen om de tuin klimaatbestendig te maken.

Tips om water in de tuin te besparen
• Met een bodembedekkende mulchlaag van bijvoorbeeld compost houdt u het vocht langer vast in de grond, dus hoeft u minder vaak te sproeien.
• Geef vooral water bij de plantenwortels. Een druppelslang is daarbij erg efficiënt.
• Sproei alleen waar de planten er om vragen. Aan een besproeid terras of natte muren heeft niemand iets.
• Een slimme vaste sproei-installatie (met sproeicomputer) werkt absoluut waterbesparend. Zo’n automatisch watergeefsysteem kan heel zuinig werken. Dit systeem neemt u enorm veel werk uit handen en uw planten varen er wel bij. Er bestaat echt van alles als antwoord op de eisen die u stelt (vraag in het tuincentrum).
• Heb je een vijver, dan kun je ook een overloop maken vanaf de regenton om zo de vijver aan te vullen met regenwater
• Maak een met puin of grind gevulde zinkput onder het terras waar hemelwater snel in kan wegzakken.

U kunt direct en op veel kleinere schaal in uw eigen omgeving maatregelen treffen. Het is eenvoudig om zuiniger om te gaan met water in de tuin en water beter te benutten. Door regenwater (tijdelijk) op te vangen, kunt u ook wateroverlast in uw tuin en huis verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een ‘Levende Tuin’ of door de tuin minder of anders te betegelen. Regenwater kan hierdoor in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Het hoeft dus niet te worden afgevoerd via het riool. Het weghalen van tegels biedt ook meer ruimte aan flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Het groen houdt bovendien de tuin koeler op hete zomerse dagen. 

Neem voor vrijblijvend advies contact op met onze hovenier Marc via Gernell Hoveniers

Meer tips voor een watervriendelijke tuin? Bekijk ook:

Vijververzorging

Sproeien

    Neem contact met ons op


    Wij zijn te bereiken via het telefoonnummer 0514 56 3851 of mail naar info@gernell.nl.